Wonen zonder beperking

“Woontraining bij Femke”

Wat is woontraining?
In een woontraining wordt gewerkt aan doelen rondom zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Jongeren helpen met/ leren hun eigen bed opmaken, helpen met het doen van boodschappen, koken, opruimen, wassen en schoonmaken. Uiteraard is er ook tijd om aan individuele doelen te werken. Omdat het ook weekend is, is er ook tijd voor een leuke activiteit en chillen.
De jongeren verblijven in huiselijke sfeer. Er zijn groepen van maximaal 4 deelnemers met 1 begeleider. Jongeren liggen met maximaal 1 andere jongere op de slaapkamer.

Wat is de doelgroep?

De woontraining is bedoelt voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking in de leeftijd van ongeveer 12 t/m 25 jaar. Belangrijker dan leeftijd is dat de jongeren zich “thuis voelen” in de groep. De leeftijd kan in sommige gevallen dus afwijken.
Er zijn drie groepen binnen de woontraining:
- De voorbereidende groep; voor jongeren van 12 t/m 21 jaar met een verstandelijke beperking, vaak in combinatie met andere diagnoses zoals ADHD, autisme en angsten. In deze groep ligt de nadruk op werken aan zelfstandigheid op gebied van ADL en helpen met de huishoudelijke taken, rust en structuur. Activiteiten vinden vooral in en rondom het huis plaats, met af en toe een uitstapje buiten de deur.
- Level 1: in deze groep zitten jongeren vanaf ongeveer 15 jaar t/m 25 jaar. In deze groep zijn de jongeren over het algemeen geheel of bijna geheel zelfstandig in het uitvoeren van ADL taken (uiteraard is er nog steeds enige hulp mogelijk). De jongeren werken vooral aan zelfstandiger worden in taken als bed opmaken, tafel dekken, tafel afruimen, boodschappen doen en helpen koken. Activiteiten vinden zowel in huis plaats als buitenshuis. Activiteiten worden gepland in overleg met de jongeren.
- Level 1/ 2: afhankelijk van de jongeren in deze groep is de groep vergelijkbaar met de level 1 woontraining. Waar de jongeren het aankunnen en de zelfstandigheid en het niveau het toelaten, kunnen de doelen nog zelfstandiger uitgevoerd gaan worden. Budgetteren kan in deze groep voorkomen, bij het voorbereiden en uitvoeren van een activiteit. Activiteiten worden in overleg met de jongeren bepaald. In overleg (met ouders en begeleider) kunnen jongeren ook eigen activiteiten plannen.

Frequentie woontraining:

De woontraining vind plaats in logeerweekenden van vrijdagmiddag 17.00- 18.00 t/m zondagmiddag 16.00- 17.00. Per groep worden er 4 a 5 weekenden gepland per half jaar. In sommige schoolvakanties worden midweken gepland, als de groepssamenstelling het toelaat kunnen hier jongeren van verschillende groepen aan deelnemen. Hierin wordt aan dezelfde doelen gewerkt, maar worden ook 2 leuke activiteiten gepland in overleg met de jongeren. Hierdoor zijn het leuke, maar ook leerzame midweken. Midweken lopen van maandagochtend 11.00 t/m vrijdagmiddag 15.00.

Kosten:

Weekenden worden berekend op basis van 48 uur, waarbij een uurtarief van € 12,- wordt berekend. Dit betekend dat een weekend uitkomt op € 576,-
Voor een midweek wordt 73 uur in rekening gebracht, ook met een uurtarief van € 12,-, waardoor deze uitkomt op een bedrag van € 876,-

Samen met een collega biedt Mise en scene hulpverlening af en toe ook begeleidde vakanties aan. Ook jongeren van de woontraining kunnen zich hiervoor aanmelden.

De woontrainingen worden aangeboden op het adres : Vreeswijkstraat 673, 2546 AS in Den Haag.
contact telefoonnummer; 06 37010836

Meer informatie  is te vinden in de  onderstaande folder.

Folder