Blijf op de hoogte
Wonen zonder beperking

Oosterhout (NB): Nieuwe woonvoorziening Covída zoekt bewoners

Logo Covida Samen leven in verbinding

Onze droom die we werkelijkheid gaan maken:

Zestien jonge mensen met een verstandelijke beperking, ze zijn tussen de 18 en 45 jaar en wonen samen in twee groepen van acht, in één woning, die speciaal voor hen is gebouwd. In hun groep eten ze samen, kijken samen televisie, doen een spelletje of zijn gewoon gezellig samen in de huiskamer. Natuurlijk hebben ze een eigen appartement. En als ze even geen zin hebben in ‘samen’, dan kunnen ze ook voor privacy kiezen. Er is altijd toezicht om hulp te bieden waar nodig of gevraagd. De gastenkamer maakt het mogelijk om bijvoorbeeld aan de woning ‘te wennen’. Een frisse neus of bewegen kan bij goed weer in de tuin en door de buurt. Maar als het weer even niet meezit, gaat het activiteitenprogramma gewoon binnen verder, in de dagbestedingsruimte. Regelmatig drinken vrienden, familie en vrijwilligers een kopje koffie mee of ze nemen de bewoners mee op stap. Een workshop in de dagbestedingsruimte kan natuurlijk ook, dat is de ruimte bij uitstek voor ideeën.

Stichting Covída is een ouderinitiatief dat in 2019 is opgericht door Ferdy en Ingrid Benoist, ouders van Luc. Hun plan is om binnen vijf jaar, in 2024, te kunnen starten met de bouw van een gezamenlijk thuis voor de zestien jonge mensen met een verstandelijke beperking. In deze woning staat ‘verbinding’ centraal en heersen gastvrijheid en reuring. De beoogde bouwlocatie is gelegen in een woonwijk in Oosterhout, met de nodige praktische faciliteiten in de buurt.

We werken samen met zorgverlener Fittin en met woningcorporatie Thuisvester. Van architectenbureau Oomen ontvingen we in februari 2022 de eerste versie van de bouwtekening, waar we erg enthousiast over zijn. Inmiddels hebben zich al negen toekomstige bewoners aangemeld en zijn we gestart met de ouderkennismaking. Ook geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op onze website .

We zoeken....

Bewoners met een verstandelijke beperking (vanaf VG3), die als we open gaan in 2024 18 tot en met 45 jaar zijn, verschillend van interesse, talent of - sociale - vaardigheid. Wij zijn overtuigd dat juist diversiteit hen als individu en als groep sterker maakt. Een ding hebben ze in elk geval wel gemeen: ze wonen graag samen in een groep gelijkgestemden.

Ouders

Denk jij ook na over de toekomst van je kind? Spreekt kleinschalig wonen waarbij je regie houdt jou ook aan? Zoek dan gerust contact met ons. Samen kunnen we verkennen of een woonplek voor je zoon of dochter bij Covída passend kan zijn.

Ferdy en Ingrid Benoist
Ouders van Luc, 23 jaar en verstandelijk beperkt
Initiatiefnemers Stichting Covída
T 06 10704710

Lees hier het artikel of bekijk de oproep van Ferdy en Ingrid de ouders van Luc.