Wonen zonder beperking

Breda regio: Stichting Eigen Wijze zoekt bewoners.

Stichting Eigen Wijze Breda: nog enkele woningen beschikbaar voor jongeren (m/v) in de leeftijd van 20 -30 jaar.

Stichting Eigen Wijze Breda, is een wooninitiatief van ouders van jongeren met een verstandelijke beperking. De Stichting bestaat uit een bestuur van vijf personen (drie onafhankelijke bestuursleden en twee ouders) en ouders en jongeren die zijn aangesloten bij de Stichting.

Wij starten in oktober/ november in de loop van 2018 te starten met de bouw van het wooncomplex van 16 woningen en enkele gemeenschappelijke ruimten aan de Petegemstraat in Breda (Noord). Voor de zorg- en begeleiding van het wonen gaan we samenwerken met zorgaanbieder Prisma.

De woningen van de jongeren zijn ongeveer 45 m2 en daarin is voorzien in een entree, woonkamer, pantry-keukentje, slaapkamer, douche/toilet en kleine berging.

Er zijn nog enkele woningen beschikbaar voor jongeren (m/v) in de leeftijd van 20 -30 jaar.

We richten ons met Stichting Eigen Wijze op jongeren tussen de 20 en 30 jaar met een verstandelijke beperking. Het gaat om jongeren, die op zichzelf willen gaan wonen en weten dat ze daarin soms begeleiding nodig hebben. Én het leuk vinden om andere jongeren met een beperking als buren hebben . De jongeren van Eigen Wijze (eigen wijze jongeren) willen én kunnen met een beetje coaching hun eigen woning onderhouden. Ze kunnen goed voor zich zelf zorgen maar hebben daar af en toe wel wat ondersteuning bij nodig.

Met twee woonkeukens is het mogelijk om gezamenlijk en onder begeleiding te koken en te eten. Verder zullen er een aantal gemeenschappelijke voorzieningen zijn, zoals berging voor fietsen e.d. en een ruimte voor wassen en drogen en er is sprake van een half besloten binnentuin. We bouwen het zo, dat we ook af en toe samen iets kunnen doen of vieren.

Het gebouw bestaat uit twee woonlagen (begane grond en etage 1) en wordt gebouwd op het zuidelijke deel van het terrein, waar vroeger het zwembad de Wisselslag heeft gestaan . Op het noordelijke deel van dat terrein wordt binnenkort gestart met de bouw van particuliere woningen.

Het woongebouw van Eigen Wijze komt te staan in een soort hofje met nog acht andere huizen. We zullen ook een aparte uit- en ingang hebben voor de bewoners die met een taxi-busje naar hun werk of dagbesteding gaan. Ons woongebouw en de woningen zijn ontworpen door een architect samen met de ouders en jongeren van Stichting Eigen Wijze.

Het achterterrein van het wooncomplex van Eigen Wijze grenst aan Gemeenschapscentrum De Wegwijzer. Vlakbij is een bushalte richting station Breda. Op ongeveer 5-10 minuten lopen is Winkelcentrum Hoge Vucht . Ook een aantal sportvoorzieningen, sportvelden en het zwembad de Wisselaar zijn vlakbij aan de Terheijdenseweg. Kortom, volgens ons is het een hele mooie plek om te gaan wonen. Iedereen van Eigen Wijze heeft er veel zin in.

We proberen er voor te zorgen, dat alle jongeren verschillend mogen zijn, maar ook wel bij elkaar passen. Het is de bedoeling dat iedereen hier voor langere tijd gaat wonen en dan is het wel belangrijk dat de bewoners goed bij elkaar passen. Niet persé om vrienden te worden, dat mag natuurlijk ook, maar in ieder geval om goede buren te zijn.

Daarom verwachten wij van de jongeren, die bij ons komen wonen dat ze tussen de 20 en 30 jaar zijn (mannen en vrouwen) , dat ze dagbesteding hebben en sociaal gezien passen bij de groep bewoners. Meer informatie kun je lezen op de website van Stichting Eigen Wijze. Heb je belangstelling en heb je het idee dat je bij ons past , neem dan contact met ons op, dan nodigen we je ouders uit voor een informatiebijeenkomst en vervolgens jou en je ouders voor een activiteit om kennis te maken met de andere jongeren en ouders van Eigen Wijze. Daarna beslis je pas of je je aan wilt melden bij ons. Het bestuur van de Stichting Eigen Wijze beslist uiteindelijk wie er kan wonen.

Als je interesse hebt kun je contact opnemen met de Werkgroep Bewoners: Karin Haans 06-23861994 of via de email.

Op onze website en op de Facebookpagina vind je meer informatie en foto’s van Stichting Eigen Wijze.