Nijmegen: Wooninitiatief Samast zoekt per direct nieuwe bewoners
Wooninitiatief Samast is een initiatief voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en /of ASS/ LVB/ ADHD.
Midden in de Nijmeegse wijk Hees ligt het mooie complex Sancta Maria. In dit pand heeft Stichting Samast een wooninitiatief gerealiseerd voor tien (jong) volwassenen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of ASS/LVB/ADHD.
De gehele derde verdieping bestaat uit 10 zelfstandige studio’s. Iedere studio is voorzien van eigen faciliteiten: woon-/slaap gedeelte, badkamer en eigen keukenblok. Daarnaast is er ook een woonkamer, leef keuken, wasserette en een tuin voor gezamenlijk gebruik. De studio’s variëren van ca. 20m2 tot 25 m2.
Het wooninitiatief is opgericht met als doelstelling om de bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten wonen met begeleiding door professionele zorgverleners. Het uitgangspunt hierbij is een best passende woonsituatie te creëren afgestemd op de behoefte van elke bewoner.
De bewoners huren hun studio van Stichting Samast, de huur voor de studio’s valt binnen de huurtoeslaggrens.
Stichting Samast heeft besloten om de zorg uit te besteden aan zorgorganisatie Stapz met zeer ruime ervaring met deze specifieke doelgroep.
Er wonen momenteel al 6 bewoners in de leeftijd van 21 t/m 25 jaar. De groep bestaat uit zowel mannen als vrouwen. De huidige bewoners hebben allemaal een taalontwikkelingsstoornis (TOS) al dan niet in combinatie met ASS en/of LVB.
Bij Samast heb je een eigen studio voorzien van een keuken en badkamer, waar je op een zelfstandige manier je eigen leven kan leiden. Daarnaast maak je ook deel uit van een gezellige groep van 10 bewoners. Dit betekent dat er de mogelijkheid is om de rust op te zoeken in het eigen studio, maar wanneer er behoefte is aan contact kan dit worden opgezocht in de gezamenlijke ruimte.
De begeleiding wordt verzorgd door deskundige en ervaren professionals van zorginstantie Stapz. De begeleiding is gericht op het zoveel mogelijk zelfstandig leven en handelen van de bewoners. De begeleiding is een combinatie van individuele en gemeenschappelijke ondersteuning. Er is aandacht voor de communicatieve redzaamheid en inzet totale communicatie.
Iedere dag is er op afgesproken tijden begeleiding aanwezig bij wie de bewoners terecht kunnen met hun vragen. Voor de overige uren is er een bereikbaarheidsdienst waar bewoners een beroep op kunnen doen voor dringende hulpvragen en noodgevallen.
De bewoners ervaren zo hoe het is om op jezelf te wonen, maar hebben wel het 24uurs vangnet in de vorm van de nabijheid en beschikbaarheid van de begeleiding.
De zorg betalen de bewoners uit een geldige zorgindicatie. (PGB WLZ of een WMO beschermd wonen in de vorm van een PGB). Er is een ZZP grondslag voor nodig op basis van ZG-aud 2 tot met 4 of vergelijkbaars.
Op de website kan je lezen wat er nodig is om als bewoner goed te passen in het wooninitiatief.
Er zijn nog 4 studio’s beschikbaar, voor (jong) volwassenen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en/of ASS/LVB/ADHD.
Er wordt gewerkt met een bewonersprofiel dat te vinden is op onze website is het bewonersprofiel.
We hopen zo snel mogelijk te kunnen starten met de selectieprocedure. Als je belangstelling is gewekt meld je dan aan bij zorgaanbieder Stapz.
De selectieprocedure bestaat uit een aantal stappen.
- Zorgaanbieder Stapz zal met de ouder(s) /verzorger(s) en de mogelijke nieuwe bewoner een intake doen om te bepalen of de begeleiding die geboden kan worden past bij de individuele zorgvraag van de bewoner. Er is een bewonersprofiel gemaakt zodat duidelijk is aan de hand van welke criteria er getoetst wordt. Daarbij zal ook gekeken worden hoe en of de nieuwe bewoner past in de bestaande groep.
- Indien jouw hulpvraag past binnen ons zorgaanbod en je voldoet aan het bewonersprofiel dan volgt er een tweede intakegesprek.
- Daarna zal een kennismaking plaatsvinden met de bewoners en begeleiders.
- Als er na de kennismaking een wederzijdse klik is zullen er data afgesproken worden om proef te draaien. Zodat er gekeken kan worden of er daadwerkelijk een match is.
- Als er een match is kan het wonen en de zorgverlening starten.
- Nieuwe bewoners krijgen een proefperiode om te kunnen beoordelen of de nieuwe bewoner goed binnen de bestaande groepssamenstelling past.
Meer weten over het wooninitiatief of aanmelden van een nieuwe bewoner dan kunt u contact opnemen met Aline van Werven T: 06-10092838 of Elma Botic T: 06-34361471 of stuur een email.