Appingedam: Ouderinitiatief “Wonen Onder de Pannen” zoekt een nieuwe bewoner.

“Wonen Onder de Pannen is een begeleid wonen plek voor volwassenen met een psychiatrische beperking in Appingedam. Dit ouderinitiatief is opgericht in 2010 door 3 ouderparen die op zoek waren naar een goeie woonplek voor hun volwassen kind. Oktober 2014 hebben de huidige bewoners intrek genomen in hun woning.
Het ouderinitiatief Onder de Pannen biedt, in samenwerking met Woonstichting Groninger Huis, zelfstandige woonruimte voor (jong-)volwassenen met een psychische beperking. Het betreft drie appartementen die uitkomen op een gemeenschappelijke ruimte.
Hoe je woont, is natuurlijk heel persoonlijk. En ook wat je daarbij nodig hebt. Samen met de begeleiding wordt er gezocht naar een balans tussen het zelfstandig wonen en de individuele behoefte aan begeleiding. Hierdoor hou je zeggenschap en de regie op je eigen leven. ‘Ondersteuning waar nodig, zelfredzaam waar het kan’, dat is ons motto.
Een voormalig winkelpand in Appingedam is verbouwd tot drie ruime appartementen, elk met een eigen voordeur met hal en toilet, een woonkamer, keuken en een berging. Op de bovenverdieping heeft ieder appartement twee slaapkamers en een badkamer met toilet. Daar bevindt zich tevens de gemeenschappelijke ruimte die via de overloop voor iedere bewoner bereikbaar is en waar gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. Er is een onderhoudsvriendelijke gezamenlijke binnenplaats.
Het Groninger Huis gaat in samenwerking met Onder de Pannen uitbreiden. Er is een 4de woning betrokken bij ons woonproject. Deze wordt door het Groninger Huis verbouwd naar de huidige maatstaven. Deze woning wordt medio 2021 opgeleverd. De wens is vóór de zomer. Met zekerheid kunnen wij nog geen datum noemen.
De ouders zijn gezamenlijk dit ouderinitiatief gestart. Gezamenlijk vormen zij het bestuur van Onder de Pannen. Ouders worden actief betrokken bij de voortang van Onder de Pannen gezamenlijk en inhoudelijk op verzoek van de bewoner. De ouders van de 4de bewoner zijn ook welkom om aan te schuiven als bestuurslid. Het is geen must.
Het begeleidingsteam bestaat uit HBO zzp’ers met een zorgachtergrond en ervaring in de GGz (Verpleegkundige, Maatschappelijk Werker)
De huidige groep bestaat uit 3 volwassenen (twee mannen, 1 vrouw) met psychiatrische problematiek met een gemiddeld ontwikkelingsniveau Ze zijn 39, 34 en 33 jaar.
“Wij zijn drie rustige mensen die elk onze eigen dagbesteding hebben en houden ervan om gezamenlijk, gezellige en ondernemende dingen te doen zowel binnen als buitenshuis. Zo koken en eten we ’s avonds gezamenlijk en overleggen we over onze wensen en activiteiten”
De zorg is gericht op zelfstandig wonen met begeleiding. De begeleiding is er een aantal ochtenden in de week en maandag t/m vrijdag van 15.00-21.30 uur. Buiten deze tijden om is de begeleiding bereikbaar middels een bereikbaarheidsdienst. De zorg wordt ingekocht middels PGB vanuit de WLZ of de WMO.
Nadat de woning is verbouwd heeft de nieuwe bewoner een volwaardige zelfstandige woonruimte met beneden en bovenverdieping. Het betreft een ruimte met woonkamer, keuken, badkamer, toilet en 2 slaapkamers. Hiervoor sluit de bewoner met woningstichting Het Groninger Huis een overeenkomst af. De huurprijs is dusdanig opgesteld dat de bewoner in aanmerking komt voor huurtoeslag. De woning is aangrenzend aan een woning van een andere bewoner. De gezamenlijk ruimte is aangrenzend. Het is nog onduidelijk of deze bereikbaar is via de gezamenlijke patio(buitenom) of dat er een doorgang wordt gecreëerd op de bovenverdieping middels een deur, zoals bij de huidige 3 woningen het geval is.
Wij hebben met de huidige bewoners en het bestuur een bewonersprofiel gemaakt. Op basis van dit profiel zullen wij de aanmeldingen bekijken. De aanmeldingen die aansluiten bij dit profiel zullen uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek. Wij vinden het erg belangrijk dat er een goeie klik is met de huidige bewoners. Het kennismakingsgesprek zal dan ook samen met de huidige bewoners en de zorgcoördinator plaatsvinden. Afhankelijk van de corona maatregelen gaan wij bekijken hoe dit georganiseerd kan worden. De planning is om de gesprekken medio maart te laten plaats vinden. Graag ontvangen wij de aanmeldingen uiterlijk 28 februari 2021
Meer informatie is te vinden op onze website.
Organisaties kunnen cliënten aanmelden bij Marije Haak, zorgcoördinator van Wonen Onder de Pannen. Zij is via email te bereikbaar en op
T 06 22 63 09 65.