Blijf op de hoogte
Wonen zonder beperking

Leiden: Stichting Puzzelstuk zoekt per 1 januari 2022 bewoners.

Logo Stichting Puzzelstuk

Stichting Puzzelstuk is een ouderinitiatief dat in 2021 gaat worden gebouwd in de Stevenshof in Leiden. De doelgroep bestaat uit jongvolwassenen met autisme en een verstandelijke beperking.

Stichting Puzzelstuk werkt samen met een woningbouwvereniging en de gemeente Leiden om een woonzorg huis te bouwen voor 16 jongvolwassenen met autisme en een verstandelijke beperking. Hier zal 24 uurs zorg bij worden geboden, betaald vanuit de PGB’s van de bewoners. Stichting Puzzelstuk is in januari 2017 opgericht. Ondertussen is er medewerking gekregen van woningbouwvereniging de Sleutels om het gebouw te laten ontwerpen en te bouwen. De bewoners worden de huurders van het gebouw. Ook is er een intentieovereenkomst met zorgverlener ASVZ en is de eerste screening van de aanmeldingen tot nu toe door hen gedaan. Door de opzet van het project hebben ouders een veel directere invloed en sturing op de geboden zorg. Met elkaar bepalen we het hoe, wat en waar. In de Stevenshof in Leiden zal een gebouw komen dat bestaat uit 16 studio’s met eigen badkamer en kitchenette. Ook komen er 2 gezamenlijke huiskamers met open keukens vanwaar uit de zorg zal begeleiden. Overdag gaan de bewoners naar hun eigen dagbesteding.

De zorg en begeleiding zal worden geboden aan 2 woongroepen van 8 personen. De doelgroep van ons initiatief is bewoners met autisme en een laag IQ. Een aantal bewoners heeft daarbij ook een lichamelijke handicap. Veel bewoners zullen geholpen moeten worden met ADL. In 2022 zal de jongste deelnemer net nog geen 21 jaar zijn en de oudste 33. Er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke bewoners. Het gebouw zal gericht op de doelgroep worden gebouwd. Denk hierbij aan prikkelarm door gangen aan de buitenkant van het gebouw aan te leggen, zodat er minder omgevingsgeluid in de studio’s en woonkamers doordringt. Er zal de bewoners veel structuur worden geboden, waarbij rekening zal worden gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de bewoners. Het gebouw zal bestaan uit een begane grond en een eerste verdieping. Ondanks dat zal er een lift inkomen en zijn de badkamers groter dan standaard, zodat het gebouw levensloopbestendig is.

Doordat de oplevering van ons project in januari 2022 is, zijn een aantal aanmeldingen weggevallen die eerder behoefte hadden aan een eigen plek ergens. Hierdoor zoeken wij nog 4 nieuwe bewoners voor ons project. Op onze website treft u het aanmeldingsformulier aan. Ook ziet u hier het telefoonnummer van de voorzitter van Puzzelstuk, Esther Karsch, 0629250284. Ongetwijfeld heeft u eerst vragen voordat u het aanmeldingsformulier invult. Aarzel niet om te bellen of mailen. Ook vragen wij u bij aanmelding € 100,- over te maken om vervuiling van de aanmeldingen tegen te gaan. Na persoonlijk overleg en het versturen van het ingevulde formulier zal ASVZ een afspraak met u en uw kind maken voor een screeningsgesprek.

Meer informatie is te vinden op onze website of via Esther Karsch, voorzitter en oprichter Stichting Puzzelstuk. Per E-mail of T: 0629250284