Naar inhoud Naar navigatie

Algemeen

Print

Wat kan MEE voor u doen?

Wonen met een beperking, hoe doet u dat? Samen met u, uw familie, vrienden of kennissen zetten we op een rij wat de mogelijkheden zijn. Ook helpen we bij het vinden en regelen van een woonvorm die bij u past. Compleet met voorzieningen en zorg, als dat nodig is. Soms is het nodig om te leren hoe u een huishouden voert. En om zonder problemen en overlast te kunnen wonen. Wij helpen u hierbij ondersteuning te vinden. Als u niet al te lang hulp nodig heeft, dan kunnen wij dat ook zelf. Bijvoorbeeld met behulp van een training.
Wilt u weten wat MEE voor u kan doen? Klik dan hier voor een MEE-organisatie bij u in de buurt.
 

Inleiding op wetten en regels

Op het gebied van wonen gelden vele regelingen en zijn diverse financiële constructies mogelijk.

 • Persoonsgebonden budget WLZ Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen 2017 (CIZ)

 • Er worden steeds vaker kleinschalige ouderinitiatieven gestart bijvoorbeeld ook de rugzakwoningen, ook door mensen met een lichamelijke beperking; voorbeelden van zulke projecten zijn te vinden in deze digitale woonwinkel.

 • Er wordt meer zorg aan huis gegeven, om te voorkomen dat thuiswonende kinderen uit huis geplaatst moeten worden, of mensen met een ziekte of handicap en ouderen naar een instelling moeten verhuizen;

 • Instellingen hebben de afgelopen jaren minder gebouwd op hun eigen terrein, maar huurden of bouwden in omringende gemeenten en zetten daar kleinschalige woonvormen op; de nieuwste ontwikkeling is dat sommige instellingen juist weer wel op hun eigen terrein bouwen;

 • Er ontstaan steeds meer woonzorgboerderijen: dat is een zorgboerderij waar mensen kunnen wonen;

 • Er ontstaan woonzorgzones: wijken met voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking. In de wijk staat een dienstencentrum dat allerlei diensten biedt, van kinderopvang en buurthuiswerk tot Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL)-hulp en verpleging. Bekijk de website van het Kenniscentrum Wonen-Zorg

 • Het aanpassen van een woning is ook een manier om goed te kunnen (blijven) wonen.

 • Wet en regelgeving mantelzorgwoningen (bron MEZZO)

 • Informatie over Zorg Zwaarte Pakketten (ZZP)


Woonpunt Autisme

Wonen betekent voor iedere persoon met autisme iets anders. Vaak hebben mensen met autisme hun leven lang ondersteuning nodig, ook bij wonen. Voor sommigen betekent dat 24-uurs zorg en intensieve ondersteuning en voor anderen enkele uren per week begeleiding. Een aantal mensen met autisme kan geheel zelfstandig wonen in een aangepaste woning.

Hulp bij het vinden van de juiste vorm van wonen.
Voor jeugdigen en volwassenen met autisme is het vaak een zoektocht om een passende woonvorm te vinden. Het Woonpunt Autisme helpt u daarbij. Ze geven informatie en advies aan mensen die vragen hebben over wonen en autisme. Het Woonpunt werkt de komende jaren aan diverse producten onder andere een checklist "Wonen met autisme".

 

Handige informatie

 1. PAS Nederland:  PAS vraagt aandacht voor woonproblematiek volwassenen met autisme , de brochure "Autisme vriendelijk wonen".
 2. Huurcommissie.
 3. Nieuwsbrief wooninitiatieven Per Saldo.
 4. Woonlink
 5. Stichting Mobiliteit voor iedereen ( stelt gratis zorgbussen ter beschikking aan zorginstellingen. )
 6. Omschrijving Beschermd wonen per regio.