Blijf op de hoogte
Wonen zonder beperking

Bartiméus Doorn- Kleinschalig wonen voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking in combinatie met andere problematiek

Terug naar overzicht

Bij Bartiméus Doorn vindt u kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een visuele beperking in combinatie met een verstandelijke beperking en/of andere problematiek. De woningen vormen een woonzorgpark. De leeftijd van de cliënten is uiteenlopend. Echter, de meeste cliënten zijn 50+.

Woning

Soort woning

Groepswoning, Zit/slaapkamer

Omschrijving

Woningen zijn speciaal ingericht voor cliënten met een visuele beperking. Zo is de verlichting aangepast, is er in het kleurgebruik rekening gehouden met voldoende contrast en zijn er voelbare en hoorbare oriëntatiepunten.

De meeste woningen zijn gelijkvloers. Nagenoeg alle woningen bevinden zich op de begane grond en beschikken over een ruime tuin. De andere woningen hebben een balkon.

De woningen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Sommige woningen zijn uitgerust met een plafondlift.

Indeling gemeenschappelijk deel

De woningen hebben allen een gezamenlijke woonkamer en keuken. Per woning zijn er 1 of 2 badkamers of er is sprake van eigen sanitair.

Rolstoel toegankelijk

Ja

Tuin

Ja

Indeling per wooneenheid

Cliënten hebben een eigen zit-slaapkamer met wastafel of eigen sanitair.

Situering in wijk

De woningen in Doorn vormen een woonzorgpark. Het is gelegen in een mooie bosrijke omgeving met veel diensten en voorzieningen binnen handbereik. Openbaar vervoer is er op loopafstand.

Voor de invulling van vrije tijd is er een gevarieerd programma van activiteiten, clubjes, workshops en evenementen.

Voor de nodige beweging kunnen cliënten terecht bij het sport en bewegingscentrum. Ook is er een centraal gelegen Dorpshuis om gezellig een kopje drinken. Het park biedt volop wandelmogelijkheden bijvoorbeeld naar de historische moestuin.

Er zijn meerdere dagbestedingslocaties op het woonzorgpark aanwezig. Buiten het zorgpark, maar wel in directe omgeving, is er ook Zorgboerderij Langbroek of Werkplaats Boschwijk. Ook binnen de dagbestedingslocaties worden de activiteiten en werkzaamheden aangepast aan de visuele beperking.

In de kapel op het woonzorgpark is er iedere week een dienst. Daarnaast zijn er pastorale groepjes waaraan cliënten kunnen deelnemen. Er is aandacht voor feestdagen zoals Pasen en Kerst.


Bereikbaarheid

Winkels > 500m
Gezondheidscentrum < 200m
Openbaar vervoer < 500m

Getoonde informatie onjuist? Tip ›

Soort beperking

Auditieve of communicatieve beperking, Autisme en verstandelijke beperking, Epilepsie, Gedragsproblemen, Lichamelijke beperking, Meervoudige beperking, Verstandelijke beperking, Zintuiglijke beperking

Omschrijving

Op het woonzorgpark in Doorn wordt zorg geboden aan cliënten bij wie naast hun visuele beperking ook sprake is van een verstandelijke beperking en/of bijkomende problematiek bijvoorbeeld autisme. De mate van de verstandelijke beperking varieert van licht, matig tot (zeer) ernstig verstandelijk beperkt. Bij een aantal cliënten is er ook sprake van een lichamelijke beperking, of een beperking in horen en zien (doofblindheid). Voor deze laatste doelgroep heeft Bartiméus een speciaal expertisecentrum die kan ondersteunen bij de hulpvragen waar deze specifieke doelgroep tegenaan loopt. In Doorn zijn ook specifieke woningen voor cliënten met een beperking in horen en zien. Daarnaast zijn er twee woningen voor kinderen/jongeren met medische kwetsbaarheid.

Aantal bewoners

8

Open plaatsen

3 (neem voor informatie over de wachtlijst contact op met de organisatie).

Begeleiding

Op basis van ZZP's

Verzorging

Op basis van ZZP's

Behandeling

Op basis van ZZP's

Omschrijving

Kenmerkend voor al onze woningen is de kleinschaligheid en huiselijke setting. Dankzij de kleinschaligheid kunnen we onze zorg goed afstemmen op de behoeften van de cliënten. Het aantal cliënten per woning varieert afhankelijk van wat nodig is in begeleiding en zorg. In iedere woning voeren cliënten met ondersteuning van hun begeleiders een huishouden. Zo wordt er bijvoorbeeld gezamenlijk gekookt.


Bartiméus Doorn is een locatie inclusief behandeling. Dit betekent dat er een arts en een gedragsdeskundige betrokken zijn bij alle cliënten die bij ons wonen. Daarnaast wordt er tandheelkundige zorg en zo nodig fysiotherapie en ergotherapie geboden. Medewerkers hebben expertise op de visuele beperking in combinatie met bijkomende problematiek. In de dagelijkse begeleiding wordt in grote mate ingespeeld op de visuele beperking. Zo vertalen begeleiders visuele prikkels voor de cliënten, houden rekening met contrast en kleur gebruik en houden er rekening mee vanaf welke afstand en hoek zij de cliënten benaderen zodat deze, wanneer er nog een restvisus is, deze zo optimaal mogelijk kan inzetten.

Afhankelijk van de zorgvraag en het ZZP wordt ondersteuning, hulp of overname geboden op alle levensgebieden.

Voor wonen op het woonzorgpark van Bartiméus Doorn is een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) nodig. Passende indicaties zijn: ZGvis 3, ZGvis 4, ZGvis 5, VG 5, VG 6, VG 7, VG 8, ZGaud 2 of ZGaud 3, ZGaud 4. De zorg wordt geboden in Zorg in Natura (ZIN).

Gedragsregulering

Ja

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in deze woning of wil je extra informatie? Vul onderstaand formulier in en de (zorg) aanbieder zal contact met je opnemen.