Blijf op de hoogte
Wonen zonder beperking

Legakker 10-12; Visio De Brink, kleinschalig wonen op een beschermd terrein.

Terug naar overzicht

Visio De Brink ligt aan de rand van het Drentse dorp Vries. In de moderne woonwijk wonen ongeveer 190 mensen met een visuele en verstandelijke beperking. De twee-onder-een-kapwoningen op het terrein zijn kleinschalig en aangepast aan de behoeften en wensen van de bewoners.

Woning

Soort woning

Groepswoning

Omschrijving

Legakker 10 – 12 is een twee-onder-een-kap woning op het terrein van De Brink in Vries. Het huis ligt centraal op het terrein is en is gemakkelijk bereikbaar. Op de begane grond zijn er 8 slaapkamers en 2 op de eerste etage, zowel beneden als boven zijn sanitaire voorzieningen als toilet, toilettafel en douche. Alle ruimtes beneden zijn waar nodig ook bereikbaar met een plafondtilsysteem. De trap beschikt over een stoellift.

Indeling gemeenschappelijk deel

Legakker 10 en 12 waren voorheen twee aparte woongroepen, maar de groepen zijn niet meer gescheiden van elkaar. Bewoners verblijven wisselend op beide groepen, zij hebben hierin zelf de regie. Voor sommige cliënten is het wenselijk om op één woongroep te verblijven, omdat dit de gewenste duidelijkheid biedt.

Rolstoel toegankelijk

Ja

Tuin

Ja

Indeling per wooneenheid

Elke cliënt heeft een eigen zit-slaapkamer met wastafel. Alle ruimtes zijn, waar nodig, ook bereikbaar met een plafond-tilsysteem.

Situering in wijk

Het terrein van Visio De Brink heeft een dorps karakter. Cliënten hebben zo de mogelijkheid om zo zelfstandig mogelijk het dorp en de voorzieningen te bereiken. De gemeente denkt hierin actief met ons mee. Op het terrein zijn verschillende voorzieningen, waaronder winkels (o.a. Landwinkel De Brink, een supermarkt en cadeauwinkel), een aangepaste speeltuin, zwembad, educatief agrarisch centrum (de Kiep) en restaurant.

Bereikbaarheid

Winkels < 500m
Openbaar vervoer < 200m

Getoonde informatie onjuist? Tip ›

Soort beperking

Autisme en verstandelijke beperking, Meervoudige beperking, Verstandelijke beperking, Zintuiglijke beperking

Omschrijving

Op Legakker 10-12 wonen 9 cliënten, 6 mannen en 3 vrouwen in de leeftijd tussen de 18 en 75 jaar. De cliënten hebben naast hun ernstige verstandelijke beperking ook een visuele-, lichamelijke- en/of auditieve beperking. 5 cliënten zijn rolstoelafhankelijk en 5 cliënten zijn mobiel. De cliënten functioneren op een laag emotioneel en intellectueel niveau, waardoor zij volledig afhankelijk van groepsbegeleiding zijn. De cliënten functioneren allen in de sensatiefase, soms in de lage klikfase (associaties). Er is één cliënt die sondevoeding toegediend krijgt. Er wonen cliënten die veel begeleiding vragen en sturing in gedrag. Sommige cliënten hebben een eigen plan ter ondersteuning van de communicatie. Daarin staan adviezen en afspraken over de communicatie met de cliënt, bijvoorbeeld duidelijkheid geven in het dagprogramma door middel van picto's. De basisaandacht gaat vooral uit naar het prettig wonen. Een aantal cliënten kunnen zich verbaal niet goed uiten. Ze maken geen gebruik van gesproken taal en hun vermogen tot begrijpen is zeer beperkt. Een aantal cliënten maken gebruik van de gesproken taal. De taal van de begeleider moet eenvoudig zijn, in korte zinnen en binnen de context van het gebeuren plaatsvinden, anders zal de cliënt de gesproken taal niet begrijpen. De cliënten vragen om een individueel gerichte benadering. Op Legakker 10-12 vinden wij het belangrijk dat de cliënten zich veilig en geborgen voelen en dat zij zich thuis kunnen voelen. Door de week (maandag t/m vrijdag) krijgen de meeste cliënten cliëntactiviteiten aangeboden op het terrein. Deze activiteiten worden afgestemd op de mogelijkheden, wensen en behoeften van de cliënten. Hierbij wordt er gekeken naar een goede balans tussen rust en activiteit. Als de cliënten van Legakker 10-12 thuis zijn genieten zij van relaxen d.m.v. het podium, de bank met zitbroek, schommelboot, waterbed, muziek luisteren, tv kijken, spelen met onze favoriete speeltjes enz. Afwisseling van activiteiten en houding is belangrijk voor ons welzijn. De cliënten op Legakker 10-12 hebben baat bij een rustige, overzichtelijke, veilige en gezellige sfeer. Door hun beperkingen zijn zij niet altijd in staat om optimaal mee te werken tijdens eet- en verzorgingsmomenten. Begrip en geduld is erg belangrijk, daar waar nodig wordt de cliënt geholpen tijdens eet- en verzorgingsmomenten. De cliënten van Legakker 10-12 vinden het fijn om in contact te zijn met de mensen om hun heen. Soms nemen de cliënten daar initiatief voor maar dat past niet altijd binnen hun mogelijkheden. Cliënten waarderen het dat zij in gesprekken betrokken worden. Zij reageren dan op hun eigen manier en geven aan wat ze wel en niet leuk vinden. Alle cliënten hebben daarvoor een eigen vorm van communiceren. Talent om aandachtig te luisteren is belangrijk om goed te begrijpen wat ze bedoelen en nodig hebben. Het is belangrijk om gedrag, lichaamstaal, mimiek en geluiden te vertalen naar de zorgvraag van de cliënt op dat moment.

Aantal bewoners

9

Open plaatsen

1 (neem voor informatie over de wachtlijst contact op met de organisatie).

Begeleiding

Intensief, Zeer intensief, Op basis van ZZP's

Verzorging

Intensief, Zeer intensief, Op basis van ZZP's

Behandeling

Intensief, Zeer intensief, Op basis van ZZP's

Omschrijving

De begeleiding is altijd beschikbaar voor de cliënten en werkt ondersteunend aan de zorgvraag van de individuele cliënt. Zo is er voor de een de vraag om hulp te krijgen bij de verzorging vanuit de rolstoel en is de zorg zeer intensief, waarbij de ander een meer begeleidende stijl vraagt in zijn of haar zorgvraag. Medewerkers hebben veel kennis van ouderenzorg en EMB met een visuele en verstandelijke beperking. Er worden diverse manier van communiceren gebruikt, afhankelijk van wat de bewoner vraagt, zoals verbaal, met gebaren of met verwijzers.

Gedragsregulering

Ja

Geïnteresseerd?

Heb je interesse in deze woning of wil je extra informatie? Vul onderstaand formulier in en de (zorg) aanbieder zal contact met je opnemen.