Blijf op de hoogte
Wonen zonder beperking

Noord Brabant: Bijzonder project, Gezinswonen

Logo Aime Lyon


Gezinswonen bij AimeLyon, zelfstandig en toch samen!

Voor ons bijzondere ouderinitiatief in Noord Brabant zijn wij op zoek naar ouder die samen met hun kind willen blijven wonen, maar wel zelfstandig!

Ons initiatief is juist voor kinderen onder de 18 jaar, waarvan de ouders realistisch inzien dat de zorg voor hun kind, al voor zijn/haar 18e levensjaar waarschijnlijk al te zwaar is om te dragen als mantelzorger met zorg aan huis, maar die toch de wens hebben hun kind bij zich te willen houden.

Hierom wordt al (deeltijd) wonen met dagelijkse dagbesteding mogelijk gemaakt voor onze kinderen jonger nog onder de 18 jaar.

Hoe en wat?

Wij, de ouders achter AimeLyon & Company zijn een CPO-wooninitiatief gestart om dit doel te verwezelijken,1 zorgwoning voor 4 tot 6 bewoners en voor de ouders een eigen beknopte levensloopbestendige woning op het erf, een eigen dorp!
Door op deze manier te gaan wonen, blijven wij als ouders optimaal betrokken bij het leven van ons kind en blijft mantelzorg te dragen. Daarnaast bouwt ons kind een eigen leven op, dichtbij zijn/haar eigen gezin.
En als ecologische setting met knuffelweide, een natuurspeeltuin, zwemvijver en kruidentuin, kunnen wij zelf dagbesteding organiseren in een prikkelarme omgeving.

De realisatie van het initiatief zal plaatsvinden 2026-2027, dus als het initiatief gestart is, zijn de meeste kinderen nog geen 18 jaar.
De plaats van het wooninitiatief nog onbekend, wel staat vast dat Noord Brabant de provincie is waar wij ons zullen gaan vestigen.
Wonen en zorg zal gescheiden geregeld worden, maar daar waar mogelijk wordt zorg samen ingekocht o.b.v. WLZ-budget.
De ouders sluiten zich aan bij de CPO-bewonersvereniging, een actieve bijdrage is wel een verplichting (maar heeft ook veel voordelen!).
Iedereen betaald (sociale) huur, ouders vanuit hun inkomsten. Bij kinderen onder de 18 jaar wordt alleen de WLZ Wonen in een Wooninitiatief toeslag voor gebruik gemeenschappelijke ruimten gebruikt (mogelijk door sociaal ondernemerschap), daarna vanaf hun 18e jaar vanuit hun Wajong-uitkering.

We zijn op dit moment in gesprek met de gemeente Noord Brabant, Ruimte voor Ruimte, diverse projectontwikkelaars en VGZ zorgkantoor over WLZ onze mogelijkheden.

  • De kinderen zijn geboren tussen 2009 en 2019, dus als ons wooninitiatief haar deuren opent zijn onze kinderen nog geen 18 jaar.
  • De kinderen hebben een verstandelijke beperking eventueel met autisme of andere verwante stoornis..
  • De kinderen hebben een WLZ-indicatie VG5 of hoger.


Op dit moment hebben al 3 gezinnen volmondig ja gezegd tegen ons bijzondere levensloopbestendige wooninitiatief!

Interesse of vragen? Bekijk de website ( deze link volgt nog)  mail of bel ons T: 06-34460772
Nancy Kokshoorn